Slow food Turku Sorrilla – ja mansikkainen juustosalaatti

Osallistuin eilen elämäni ensimmäistä kertaa Slow food -tapahtumaan. Turun pöytäkunta järjesti tutustumisvierailun Sorrin puutarhalle ja päätin lähteä mukaan katsomaan miten salaattista lähiruokaa oikein kasvatetaan!

Paikan päällä meille kerrottiin yrityksen historiasta ja kehityksestä. Pitkä ja polveileva tie olikin kuljettu siihen, että kuluttajat tänä päivänä ostavat lähikaupastaan Sorrin ”salaattitehtaan” valmispakattuja salaattimixejä.

Pääsimme myös tutustumiskierrokselle puutarhalle. Tilan emäntä kertoi vihannesten viljelymenetilmistä ja esitteli puutarhan omia salaattierikoisuuksia. Jännittävin ilmestys oli nimeltään ”Mörkö”, joka vastoin ennakko-odotuksiamme olikin mitä kaunein violetinvihreä salaattilajike.

 

Sorrilla viljellään kausiruokaa, eli kasvihuoneet ovat käytössä vain kesäkauden. Sateinen ja kylmä kevät oli aiheuttanut sen, että myös Sorrilla ollaan pari viikkoa kasvukaudesta jäljessä. Se vaikuttaa myös kuluttajille tarjottaviin valikoimiin.


Kierreltyämme aikamme puutarhassa ja kuultuamme hauskoja tarinoita muun muassa isännän ”punaisesta ferrarista”, siirryimme sisätiloihin. Sorrin päätuotantorakennus oli valmistunut keväällä 2014, joten se oli varsin uusi ja ilmeltään nykyaikainen. Saimme aluksi ovelta kurkata salaattitehtaan ”ytimeen”, jossa näimme salaattien pesuun, käsittelyyn ja pakkaamiseen käytettäviä koneita.


Perusteellisen yritysesittelyn jälkeen uteliaat slowarit pääsivät lopulta itse asiaan – hiphei – vuorossa olisi ruoanlaittoa Sorrin puutarhan tuotteista! Jokaiselle annettiin tehtäväksi rakentaa oma salaattiannos tarjotuista tarpeista. Pohjana käytettiin puutarhan omia salaattimixejä, ja päälle olisi tarkoitus lisätä jotain värillistä, jotain yrttistä, jotain proteiinia ja jotain narskuvaa. Valikoimaa oli runsaasti!


Tiesin jo etukäteen mitä minun salaatissani tulisi olemaan: mansikoita, rucolaa, vuohenjuustoa ja saksanpähkinöitä! Kaikkea oli tarjolla! – Näiden lisäksi rakensin  tosin myös oman herkkusektorin viinirypäleille ja sinihomejuustolle 🙂

Kastikkeeksi oli tarjolla erilaisia öljyjä. Itse valitsin sitruunaisen öljyn, ja pyörittelin reippaasti mustapippuria myllystä antamaan pikanttia takapotkua annokseeni.

Jos innostuit kirjoituksestani, ja haluaisit kokeilla mansikkaista juustosalaattia myös kotonasi, toimi näin:

Ota itsellesi mieluisa juusto jääkaapista huoneenlämpöön noin tuntia ennen kuin aloitat salaatin valmistuksen. Sopivia juustoja ovat esimerkiksi valkohomejuusto, vuohenjuusto tai sinihomejuusto. (Eri juustovaihtoehdoista voisin kirjoittaa heti vaikka kuinka pitkästi, joten en sitä edes aloita. Voitte laittaa kysymyksiä tulemaan, jos haluatte kuulla tarkemmin juustomielipiteistäni.)

Aloita salaatin rakennus parilla salaattilajikkeella. Voit käyttää halutessasi myös rucolaa. Siivuta mansikat noin kolmeen osaan ja lisää niitä salaatin päälle sopivasti. Viinirypäleistä saat halutessasi lisämakeutta. Lisää päälle valitsemasi juusto ja reilu kourallinen saksanpähkinöitä. Mielestäni myös pekaanipähkinät ovat hyviä tässä salaatissa.

Itse kaipaan mansikkasalaattiini makeaa balsamicokastiketta. Sen voit valmistaa sekoittamalla keskenään seuraavat aineet: reilu 0,5 dl oliiviöljyä, 0,25 dl tummaa tai vaaleaa balsamicoa, 0,5 tl suolaa ja 1,5 rkl tummaa sokeria. Tällä yhdistelmällä kastiketta tulee mielestäni aika reilusti, mutta lopun voit käyttää mainiosti esimerkiksi grillimarinadiin. Siirapin sijasta voit makeuttaa kastiketta myös hunajalla. – Etenkin vuohenjuusto ja hunaja ovat aina lyömätön makupari!

Salaatin päälle kannattaa pyöräyttää reilusti mustapippuria. Yrteistä sitruunamelissa tuo mielestäni tähän salaattiin sopivaa raikkautta.

Kastikkeen voit tuoda pöytään myös erikseen, jolloin jokainen voi lisätä sitä annokseensa haluamansa määrän.

Mansikkaisia herkkuhetkiä! 🙂

Yksi ajatus artikkelista “Slow food Turku Sorrilla – ja mansikkainen juustosalaatti”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s